Під обробки кип’ятком, свіжий лист віника буде скручуватися, ставати важким і липнути, чим саме погіршується його корисні властивості , аромат. Паритися з так званим вареним віником не вийде. Такий віник накопичує температуру та жар і починає прилипати до тіла, досить сильно обпалюючи. Пар з такого віника буде сирим, неприємним та важким. Сухі банні віники обов’язково запарюють. З часом кожен шанувальник бані приходить до свого ідеального способу підготовки. Пропонуємо ознайомитися з найбільш поширених способів запарювання віників. 

Запарюємо березовий віник 

Для того, щоб правильно запарити березовий віник, дії виконують в такому порядку: сухий віник ополіскують в теплій воді потім занурюють в прохолодну воду й замочують близько п’яти хвилин; далі необхідно витримати у воді, підігрітій до 40 градусів, близько п'яти хвилин,  долити окропу, накрити й дати запаритися 10-15 хвилин. Для надання бані більш насиченого аромату слід деякий час потримати над розжареним камінням, періодично повертаючи але, не перепарюючи його, тому, що листки можуть злипнутися. При цьому слід пильнувати за тим, щоб листки не падали на розпечену піч і не з'явився неприємний запах гарі. Віник з берези можна використовувати в лазні 1-2 рази.

Використовується в народі декілька прийомів запарювання віників з дуба. 

Перший спосіб. Запарюємо гарні дубові віники. Залиште віник в шайці з холодною водою близько на пів години. Потім виливаємо холодну воду і наповнюємо шайку гарячою водою тільки не кип’ятком. Залиште віник запаритися близько 5 хвилин. 

Другий спосіб. Цим способом готуємо віники завчасно, перетворюючи їх у свіжі. Залишаємо віники в шайці з холодною водою близько 15-20 годин. Віники, що пройшли подібну обробку, будуть практично ні чим не відрізнятися від свіжого віника. Запарювати гарячою водою не потрібна. Третій спосіб. Швидке приготування. Цей спосіб використовуються якщо часу зовсім в обріз. Закип'ятимо воду і заливаємо віник окропом. Накриваємо ємкість з віником кришкою на 7-10 хвилин, так щоб пар залишився всередині. Дубовий віник використовується не більше 2-3 рази.

Запарюємо хвойний віник. 

Хвойні віники досить жорсткі, тому їх відразу обпарюють в окропі та замочуємо в ньому 30 хвилин під кришкою, щоб не випарувалися масла ефірні. Після того як гілки і хвоя трохи обм'якнуть його можна використовувати. Хвойним віником можна користуватися в бані 3-4 рази. 

Запарювання евкаліптового віника.

Готуємо дві шайки, одна з холодною водою друга з гарячою. По черзі опускаємо на 15-20 хвилин то в холодну то в гарячу воду. Воду, що залишилася після запарювання евкаліптового віника, можна використовувати для поливання та розпеченого каміння і стін. Хвойний віник використовується в бані не більше одного разу.

Запарюємо кропив’яний віник.

Кропиву необхідно позбути пекучості, віник опускається на 4-5 хвилин в шайку з гарячою водою, потім на скільки ж переміщаємо в ємкість з холодною водою. Цю операцію проводимо декілька  раз. Кропив’яний віник використовується в бані 1 раз, як і всі віники де присутні трави. 

Запарюємо трав’яний віник.

З легким паром!


Онлайн курсы IT